Hanul Ancutei - Partea 07 - Negustor Lipscan - Povestire
de Mihail Sadoveanu
Tocmai cand se pregateau sa asculte istorisirea cinstitului comis Ionita, se auzira strigate si zarva pe drumul Sucevei. Toti s-au intrebat cu mirare ce-ar putea sa fie, capitanul Isac banuind c-ar fi carausi. Intr-adevar, carausi erau!
Intre ei, hangita Ancuta il recunoscu pe jupan Damian, un vechi musteriu.
In timp ce negustorul pleca sa-si puna marfa in randuiala, comisul Ionita si mos Leonte zodierul incercau sa ghiceasca zodia si anul nasterii noului venit. Presupunerile lor au fost confirmate spre marea bucurie a zodierului care se lauda ca numai Dumnezeu si carte pe care o are il lumineaza intru tot ce spune.
Negustorul le spuse ca il cheama Damian Cristisor si are dugheana la Iesi. Simtind oarece simpatie fata de capitanul Isac, negustorul a inceput sa-i povesteasca cum a ajuns la o stare multumitoare si la putina avere in cinstita breasla in care l-a randuit Dumnezeu.
Prezentarea celor vazute pe unde a umblat, "la Liov, la Neamt si la Frantuz", starneste neincrederea, dar si curiozitatea ascultatorilor. Faptul ca in aceste locuri oamenii calatoresc cu trenul, descrierea "acestei masinarii ciudate" care umbla singura "fara cai" ii uimeste pe ascultatori carora nu le vine sa creada. Obiceiul nemtilor de a se plimba pe marginea acelor uliti dintr-o singura bucata de piatra, boierii purtand ceasornic si cucoanele palarii ii intriga si mai tare, mos Leonte spunand raspicat ca lui: " femeile cu palarii nu-i plac".
Toate cele vazute de negustori ii uimesc pe ascultatori, faptul ca prin tara nemteasca "targurile-s toate alcatuite din case cu cate patru si cinci randuri, adica din case una peste alta" se mira ciobanul si nu avea sa creada.
Secventa in care negustorul este intrebat despre ce-a mancat si afla ca pe-acolo "pui la tigla n-a vazut, nici miel fript si tavalit prin mujdei, nici sarmale, nici bors, nici crap la protap" ii intriga pe ascultatori iar capitanul Isac exclama: "apoi atunce, daca nu au toate astea, nici nu-mi pasa! sa ramaie cu trenul lor si noi cu fata Moldovei!".
La fel de curiosi au ramas si cand au auzit ca " la nemti, mai intai si mai intai invatatura-i la mare cinste. Peste tot sunt scoli si profesori. Si toata lumea invata carte". Auzind acestea, ciobanul, intreaba mirat: "atunci oile cine le pazeste?"
Negustorul insista si asupra faptului ca in targ la Lipsca si peste tot la nemti nu i-a facut nimeni niciun rau, in timp ce, ajuns in tara Moldovei, a dat vama catre domnie, daruri vamesilor, unui hot de la Boroaia, priveghetorului de la Draguseni.
Dupa toate aceste si cele pe care le mai are de dat la Iesi, se va hodini la casa si la dugheana sa asteptand rezultatul trudelor sale si anul cand ii va fi dat sa-si ia sotie - caci era inca holtei.
Hanul Ancutei - Partea 01 - Iapa lui Voda - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 02 - Haralambie - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 03 - Balaurul - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 04 - Fantana dintre plopi - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 05 - Cealalta Ancuta - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 06 - Judet al sarmanilor - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 07 - Negustor Lipscan - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 08 - Orb sarac - Povestire
Hanul Ancutei - Partea 09 - Istorisirea Zahariei Fantanarul - Povestire
Aceasta pagina a fost accesata de 57849 ori.